Waarom leren we onze hond zit?

Gepubliceerd op 6 april 2022 om 22:57

In het dagelijks leven vragen we als baasje vaak aan onze hond om te gaan zitten. 

Tijdens mijn opleiding voor Kynologisch instructeur is mij ook via diverse trainingsmethoden geleerd hoe het commando "zit" kunt aanleren. Op veel sites van hondenscholen staat het "zit" in het lesprogramma. 

Nu mijn hond Beer in 2020 in zijn linker achterpoot is gebeten en het zit daardoor belastend voor hem is, ben ik gaan afvragen; Waarom vraag ik aan mijn hond om in diverse situatie's om te gaan zitten?

 

Wat we eigenlijk van onze hond vragen is zelfbeheersing in diverse situaties. Ik bedacht mij wanneer laten we een hond eigenlijk allemaal zitten:

  1. Voor het oversteken van een weg. Dit zal tijdens een wandeling in de buurt echt diverse malen gebeuren.
  2. Zitten omdat we de hond willen aanlijnen. 
  3. Zitten voor de hond zijn eten mag opeten;
  4. Zitten voor een snoepje
  5. Zitten omdat we het leuk vinden als de hond ons een pootje geeft;

 pfff als ik hond was, dan zou ik gek worden. Vooral omdat we het zo ontzettend vaak vragen. Als eigenaar zien we nog wel eens over het hoofd of de hond het fijn of prettig vindt om zo vaak te zitten. Kijken we als baas ook naar de lichaamstaal van de hond? Dwingen we de hond om te zitten en boven al waarom?

Oké weer even terug naar Beer. Hij heeft in zijn linker dijbeen minder spieren als gevolg van een bijtwond. Zitten kost hem extra moeite en is lichamelijk ongemakkelijk voor hem. Daar hou ik dan ook rekening mee. Als ik met  Beer naar buiten ga wil ik niet dat hij oversteekt. Ik vraag van hem of hij "wacht" dit kan hij gewoon staand doen. Dan heb ik de tijd om te kijken of het veilig is om de weg over te steken. Omdat ik niet wil dat hij de voerbak uit mijn handen "slaat" wil ik dat hij wacht zodat ik de voerbak rustig neer kan zetten. Het commando "wacht" is voor mij en voor hem in verschillende situaties dus heel belangrijk.

Ik hoor u bijna denk. En het zit dan?  Dat hoort toch een hond te kunnen. Iedereen (met een hond of zonder hond) om mij heen en zo ook op de hondenschool zegt en vindt dat een hond moet zitten. U bepaald mede op basis van de lichaamstaal van uw hond bepaald of een hond "moet" zitten. 

Honden zitten van nature helemaal niet. Die staan of liggen. Als baasje, hondenschool of omgeving bepaald of wij vinden dat een hond dit kunstje moet kunnen. De anatomie van de hond is er niet op gebouwd om gemiddeld 30 tot 60 keer!!! per dag te moeten gaan zitten. Dit alleen omdat we als baasje dit willen uit "zelfbeheersing" van de hond. Dit naast dat het zitten een enorme, in negatieve zin, een enorme aanslag is op de lijf van de hond. 

Als kynologisch instructeur, hondencoach, hondenbaasje wil ik het een hond niet aanleren. 

Wat ik u als baasje wil meegeven is:

Wat wilt u met het zit bereiken:

  • Zelfbeheersing? Dit kan ook heel goed met wacht waarbij de hond op zijn 4 poten blijft staan.
  • Omdat het zo leuk is omdat de hond een pootje geeft? Hallo uw hond werkt niet in het circus. 
  • Uw hond krijgt eten en u wilt te voerbak rustig neerzetten. Als u uw hond leert te wachten hoeft uw hond echt niet te zitten.
  • Het is veilig voor u de weg oversteekt?!! De weg veilig oversteken zonder dat uw hond eerder weg is dan u, daar heeft u een punt. Als u uw hond leert achter u te wachten voor u ovesrteekt hoeft uw hond echt niet te zitten.

Uw hond te veel en te vaak laten zitten gedurende de dag is echt niet nodig. 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.