Dat doet mijn hond niet of nooit

Gepubliceerd op 18 augustus 2022 om 22:18

Ik hoor deze uitspraak regelmatig. Ook ik heb zo'n ervaring.

Een paar jaar geleden gingen Erik en ik samen met onze Sjef bij mijn vader en mijn plusmoeder lunchen. De tafel werd gedekt. Servies op tafel, bestek, bekers en brood. Natuurlijk kwam er ook beleg op tafel.  Op een mooie schaal werd vleeswaren neergelegd en werd op de hoek van de tafel neergezet. Mijn vader en plusmoeder gingen nog wat thee en drinken halen. Erik zat nog even op de bank en ik moest even naar de wc. En wat denk je wat er op dat moment gebeurt?

Sjef loopt naar de tafel, ruikt even en voor we wisten pakte hij de vleeswaren van de schaal precies op het moment dat mijn plus moeder uit de keuken kwam en ik van de wc.  Mijn plus moeder zei verbaasd: "Hé dat mag hij niet doen!!" Ik dacht:'Dat had Sjef nooit gedaan!!' Mijn vader vond eigenlijk dat ik Sjef moest straffen want hij mocht dat niet doen. Een logische reactie natuurlijk.

Herkennen jullie zo'n vergelijkbare situatie. Zo'n situatie dat je hond iets doet en je (wilt) zeggen: Dat doet mijn hond niet of nooit?  Bijvoorbeeld: Je loopt in het bos, je hond zit onder de modder en springt tegen iemand aan met schone witte kleding aan? Oeps, dat doet mijn hond nooit. 

Of je staat met iemand te praten en je reu plast tegen de been van de persoon met wie je staat te praten. Oeps dat doet mijn hond nooit!

Als je zo'n situatie mee maakt dan schaam jij je al baasje dat je hond dat gedaan heeft. Vaak is je eerste reactie om boos te worden op je hond en hem wellicht te straffen. Hier heb ik geen oordeel over, ik begrijp het heel goed. Het is in zulke gevallen vaak je eerste reactie.

Je hond doet dat "dat doet mijn hond niet" gedrag echt niet om jouw te plagen of je te laten schamen. Vaak speelt instinct, speelsheid etc mee in waarom je hond doet wat hij doet. Straffen van je hond op zo'n moment is zoals ik er naar kijk een uiting van je eigen frustratie. Ik kan mij voorstellen dat dit overkomt dat ik je als baasje veroordeel.  Ik vraag je om even te stil te staan. Even terug te denken aan zo'n "dit doet mijn hond niet" situatie. Hoe voelde jij je toen? Wat gebeurde er in jou denken, je lichaam en emotie? Op zo'n moment reageer je als baasje instinct matig. Wellicht je onmacht en of schaamte dat je hond deed wat hij/zij deed. 

Ik denk dat hierin 3 dingen belangrijk zijn.

  1. Allereerst je hond goed kennen en de lichaamstaal van je hond kunnen lezen. Daarnaast is het vaak ook management. In mijn geval was het handig geweest dat Erik Sjef bij zich had gehouden dan had Sjef dit niet gedaan. 
  2. Wees je bewust van je eigen denken, gevoel en emotie op zo'n moment en reageer dan. Het is oefen en ik verzeker je dat als je bewust wordt van je eigen houding, gedachte en lichaamstaal je ook een positieve invloed hebt op je hond.
  3. Wees je bewust van de lichaamstaal van je hond. Weet waarop je hond kan reageren zodat je de "dat doet mijn hond niet" situaties kan voorkomen.

Wil je hulp om met dit soort situaties om te gaan? Neem dan contact op. Het zijn momenten om te leren en een diepere band met je hond op te bouwen. 

Natuurlijk mag jij je eigen grappige "Dat doet mijn hond niet" situaties delen. 

Delen van mijn blog mag natuurlijk altijd. kopiëren helaas niet.

Liefs Kirsten 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.