Je hond trainen of niet

Gepubliceerd op 24 juli 2022 om 00:41

Je hond trainen of niet?

Met je pup, jonge hond, volwassen hond of herplaatser/buitenlandse hond naar een hondenschool gaan is voor veel mensen normaal. Iets wat logisch is om je hond te trainen.
Is het nodig om je hond te trainen? Het antwoord hierop is genuanceerd.
Ik heb mijn vorige hond Sjef en mijn huidige hond Beer nooit getraind. Getraind in de zin van naar een hondenschool gaan waar een kynologisch instructeur leert hoe jij als baasje je hond leert:
Zitten
Liggen
Naar de mand gaan etc.

De reden voor mij om dit niet te doen is dat dat in dezelfde cursus je niet geleerd wordt om naar de lichaamstaal van je hond te kijken. De kans heel groot is je hond tot een oefening dwingt terwijl je hond daar nog lang niet aan toe is. Hiermee loop je het risico dat je over de grens van je hond heen gaat. Je hond geen veiligheid en vertrouwen ervaart bij jou als baas.

Laat ik voorop stellen dat ik niets tegen oefeningen heb of je hond iets aanleren. Hierbij staat voorop dat het in het tempo van je hond gaat.

Beer, onze lieve kooiker reu van 9 jaar, die heel onzeker is en vaak heel snel stress ervaart. Als hij een situatie moeilijk vind en daardoor stress ervaart is hij niet staat iets te leren.

Wat ik belangrijk vind is dat je met je hond kan oefenen als je hond daar aan toe is en zich ontspannen en veilig voelt waardoor je kan leren. Dan kun je als baas je hond "trainen".
Ik ben voor een hondenschool als je hond er aan toe is. Je hond zich er veilig voelt en in staat is te leren. Het mooie is dat als je baasje/verzorger of roedelleider oog hebt voor je hond hebt je hond heel veel kan leren.

Liefs Kirsten


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.