Mijn hond doet niets?!

Gepubliceerd op 12 augustus 2022 om 10:59

In mijn dagelijks leven laat ik , naast mens en hondencoaching/gedragsbegeleiding bij honden, ook honden uit. 

Het overkomt mij regelmatig dat ik lopend met mijn roedel uitlaathonden een baas en hond tegen komt. Hond loopt dan vaak ver voor de baas uit. Zodra de baas mij met mijn honden ziet hoor ik:

"Mijn hond doet niets"!!!

Maar is dat ook zo? 

Iedere hond doet 24 uur, 7 dagen per week wat. Denk hierbij aan:

  • Eten;
  • Slapen;
  • Lopen;
  • Water drinken;
  • Bedelen;
  • Spelen.
  • Zich uitschudden.
  • Gapen. etc 

Met andere woorden uw hond laat altijd gedrag zien en doet hiermee altijd wat. 

Wat er met de opmerking "Mijn hond doet niets" meestal bedoelt wordt, is dat de hond niet bijt. 

Iedere hond heeft zijn eigen karakter en persoonlijkheid. Zijn eigen persoonlijke ruimte en heeft zijn eigen manier hoe hij/zij met onbekende situaties omgaat. Daar zijn onder andere eerdere positieve en negatieve leerervaringen met andere honden en mensen op van invloed.

Een ontmoeting tussen 2 honden is niet altijd vanzelfsprekend. Niet iedere hond vindt het fijn als er een andere hond te dicht in zijn buurt komt. Net als je eigen hond het ook heel spannend kan vinden om andere honden te ontmoeten. De stress-signalen en lichaamstaal dat een hond onzeker is of bang worden door veel baasjes niet gezien of begrepen. 

Als je als baasje met je hond gaat wandelen kijk eens naar je hond wat hij doet. Vind je hond het echt leuk om met een andere hond in contact te komen of vind die de andere hond het wel zo leuk dat jouw hond naar hem toe komt lopen?

Je weet wat jou hond doet van een andere hond weet je dat niet. Kijk en observeer wat er gebeurt en voorkom ongewenste ontmoetingen.

 

Liefs Kirsten

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.